Back to top

XXI. Dunántúli Regionális Méhésztalálkozó

2019. február 2-án rendezték a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete (K.T.M.E.) szervezésében a XXI. Dunántúli Regionális Méhésztalálkozót a Kaposvári Egyetem Konferenciatermében. A találkozón intézetünket Rácz Tímea képviselte.

 

A rendezvényt Torma Sándor nyugalmazott igazgató (AM DASzK Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Kaposvár) nyitotta meg, majd a résztvevőket Petrus Lajos, a K.T.M.E. elnöke köszöntötte.

A találkozón kihirdették a SOMOGY MÉZE 2018-as mézverseny győzteseit akác-, repce-, hárs-, vegyes-, napraforgó-, egyéb fajtaméz (édeskömény) kategóriákban. A Méhészet folyóirat „év szerzője” díját immár sokadik alkalommal Dr. Dögei Imre főszerkesztő úr adta át, ezúttal Balogh László lábodi méhésznek.

Ezt követően Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke megtartotta éves beszámolóját, melyben hosszan elemezte a méhcsaládok összeomlásának problémáját. Említést tett arról a 14 pontról, melyet az OMME javasolt Dr. Nagy István agrárminiszter úrnak, hogy elkerülhető legyen a méhcsaládok pusztulása. Az agrárminiszter úr eljuttatta üzenetét Kaposvárra, mely szerint több kérésnek is igyekeznek eleget tenni. Többek között bevezetik az elektronikus naplót a mezőgazdaságban, adaptálni fogják az Európai Uniós mezőgazdasági gyakorlatokat, betiltják a neonikotinoidok alkalmazását és a 2019-es évet kinevezik a beporzók évének. Bross Péter részletesen beszámolt a fipronilos szennyezésről is, a közelmúltban az Oxxovar és Destructor nevű engedélyezett készítményekben rovarölő szert találtak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) betiltotta az Oxxovar 5%-os oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és kivonta a terméket a piacról. A gyártó további készítményeinek és termékeinek vizsgálata is folyamatban van. Bross Péter arra kérte a méhészeket, aki nem használta fel a szert, vigye vissza oda, ahonnan vásárolta vagy a helyi szaktanácsadók gyűjtsék össze a megfelelő megsemmisítés érdekében. Beszélt még az aktualitásokról, a hazai és külföldi mézpiaci helyzetről, a Magyar Méhészeti Nemzeti Programról, a mézmarketing fontosságáról és a Mézes reggeli elnevezésű programsorozatról is.

A továbbiakban a méhészek mindennapjait érintő kérdésekről hallhattak a résztvevők előadást. Papp Zoltán (méhész, Foktő) témája A nyúlós költésrothadás nyomában, gyakorlati oldalról. Ezek után egy méhészet bemutatása következett, Schrek Ottó (méhész, anyanevelő, Zichyújfalu) a saját méhészeti technológiájába avatta be méhészkollégáit. Őt követte Vér Szilárd (méhész, Kisbucsa) előadása, melyben ismertette a méhviasz szerepét a kaptárban (A méhviasz központi szerepe a kaptárban. Mű-lép vagy lépalap?). Az utolsó előadást Dr. Hegedűs Dénes (állatorvos, OMME szakmai elnökhelyettes) tartotta A méhek tavaszi fejlesztése címmel.

A rendezvény keretein belül lehetőség volt a színvonalas előadások meghallgatása mellett méhészeti eszközök, szakmai témájú könyvek, mézes édességek és helyi termékek (méz és sajtok) vásárlására is. A rendezvény szervezői gondoltak a jótékonyságra is, így megszervezésre került a Méhész véradás is.