Back to top

Szürkemarha borjak százai az új állattartó telepen

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) tavaly átadott Montág-pusztai Állattartó Telepén is megszülettek az első magyar szürke szarvasmarha borjak. A hónap első hetében három bika- és három üszőborjú jött világra; a februári végig tartó ellési időszak végéig kétszáznál is több jövevényre számít az igazgatóság.

A Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep mellett a Montág-pusztai a KMNPI másik olyan telepe, ahol szürkemarhákat szaporítanak, s a kardoskútihoz hasonlóan itt is mintegy háromszáz tehén alkotja a produktív állományt. A tavaly átadott telepen nem zárt épületekben, hanem nyitott karámokban tartják a szürkemarhákat; rossz idő esetén az állatok egy féltetős istállóba tudnak húzódni.

Az igazgatóság beszámolója szerint a tehenek jellemzően a szabad ég alatt ellenek, így kissé furcsa látvány, amikor lecsapódik rajtuk és borjaikon a zúzmara. Ám mivel ezeknek az állatoknak a bundája nagyon jó hőszigetelő, ráadásul száraz szalmán fekszenek, nem okoz gondot számukra a hideg idő.

A pirók borjak általában húsz-huszonöt kilogramm körüli testtömeggel jönnek világra.

Először csak szopnak, majd néhány hónapos korukban elkezdik enni a szülőknek adott szálas takarmányt, gyepszénát, lucernát. A borjak szarva a születésüket követően kezd kifejlődni, s kifejlett méretét csak az állat négy-öt éves korára éri el.

Forrás: KMNPI, magyarmezogazdasag.hu
2019.11.28.