Back to top

Sajtószemle

Egy juhfajta, amelynek nem akadály a villanypásztor

A legősibb juhfajtánk a racka fajta gyökerei i.e. 4. évezredig nyúlnak vissza. Az akkori Mezopotámia területén élő felfelé álló, egyenes szarvú gyapjas juh lehetett az elődje. A magyar racka juh létszáma az 1870-es években elérte a 4, 5 milliót, ám a kedvezőbb hús-, tej- és gyapjúhozamú fajták elterjedése miatt száz évvel később a kihalás szélére került a racka.

Érdekes kísérlet indul: évtizedekkel ezelőtti vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon

Az elmúlt egy hónapban már több száz szürkemarhaborjú született a hortobágyi téli szállásokon. Negyven borjú születését különösen nagy várakozás övezi, egy eddig példátlan tenyésztési program utódai ők, amelyek a legendás 60-as évek szürkemarha vérvonalát vihetik tovább.

Meglepő módon is hasznosítják a magyar szürkét

A magyar szürke szarvasmarha hasznosításának több módja ismert. A haszonállatot jellemzően már nem szekerek húzására vagy szántásra használják, manapság leginkább a gasztronómiában lehet találkozni vele, de turisztikai szempontból is húzóerőnek számít például a falusi vendéglátásban. Van azonban egy igen sajátságos hasznosítási formája, mégpedig a környezetvédelemben.

„Feladatunk, hogy jól sáfárkodjunk a természettel”

Túrázunk, kirándulunk és sétálunk benne, körülvesz minket és ha kell, elrejtőzhetünk benne. Tele van élőlényekkel és titkokkal, megannyi élményt, szépséget és kincset rejt számunkra. Az emberi civilizáció kialakulásának kezdetétől része és formálója kultúránknak, hétköznapjainknak, gondolatainknak és álmainknak – mesél az erdőről tájékoztatójában Országos Erdészeti Egyesület.

Oldalak