Back to top

Megalakult a Tápió Natúrpark

Az országban 14. natúrparkként 73 ezer hektáron megalakult a Tápió Natúrpark – mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Farmoson, június 22-én.

Rácz András - az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára- a Tápió Natúrpark címátadó ünnepségen elmondta, az új natúrparkban két erdei iskola, egy 21. századi követelményeknek megfelelő természetvédelmi oktatóközpont és 13 tanösvény található. Hozzátette, mára az ország területének kilenc százalékán található natúrpark, és 19 megyéből 15 érintett.

A natúrparkok elsősorban a táji örökségre és a természeti értékek védelmére alapoznak, de újdonságuk és a nemzeti parkoktól megkülönböztető sajátosságuk, hogy céljaikat a helyi emberek, közösségek bevonásával kívánják megvalósítani, hogy keretei között a helybéliek is megtalálják szerepüket, jó esetben gyarapodásuk forrását is.

Az ünnepségen lehetőséget kaptak a natúrpark területén tevékenykedő intézmények – így a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ is - és civil szervezetek a tevékenységük bemutatására.