Back to top

A magyar óriás nyúl

A magyar óriás nyúl az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, amit az Országgyűlés 32/2004. (IV. 19.) OGY számú határozatában veszélyeztetett nemzeti kinccsé nyilvánított. Őshonosként elismert állatfajtáink között az egyik legrövidebb múltra a magyar óriás nyúl tekinthet vissza: állami elismerést csak 1994-ben kapott.

A magyar óriás fajta alapját képező állománya a két világháború között Magyarországra került és itt továbbtenyésztett belga, vagy másként flamand óriás nyulak, valamint a magyar parlagi nyulak és a magyar vadas nyúlfajta kényszerű és tervszerűtlen keresztezésének eredményeként jött létre. A keresztezésekből szerencsés új fajtatípusok alakultak ki, amelyek átvették a belga óriás testformáját, szépségét, szőrméjének előnyös tulajdonságait, de megtartották a parlagi és keverék nyulak nagyobb edzettségét és igénytelenségét. Ezek továbbtenyésztéséből alakult ki - más európai országokhoz hasonlóan – Magyarországon is a hazai óriás nyúl, melynek példányaival közvetlenül a II. világháborút megelőző időszakban már lehetett találkozni a kiállításokon.

  nyul

A magyar óriás nyúl zömök, széles törzsű, telt farú nyúl, füle rövidebb, mint 15 cm. Kifejlett korban a testsúly 5,5-7 kg közötti, ideálisan 6,5 kg. A többi óriás fajtával ellentétben a 7 kg fölötti testsúlyért már pontlevonás jár. A magyar óriás nyúl leginkább extenzív körülmények között – kis állománylétszám, lassú szaporítási ritmus, abrak mellett gumók vagy friss és szárított zöldtakarmány etetése, telepadlós elhelyezés, természetes klíma – szaporítható és nevelhető sikeresen. Ezért tömegtermelésre továbbra sem alkalmas, de sokkal jobban megfelelhet a bio- vagy ökotartásban.

Jelenleg négy színváltozatban tenyésztik. A leginkább elterjedt a vadas vagy nyúlszürke (agouti). Ritkán előfordul fekete színben, a vasderes szín sem gyakori, ráadásul állandó vita tárgya. A felsorolt színek egymással kevert öröklődésűek, ami azt jelenti, hogy a vadas színű szülőktől született almokban mindhárom színváltozat előfordul. A fehér szín önálló színtípust jelent, amennyiben a fajtatiszta almokban csak fehér színű állatok születhetnek. Lassan érő, 5,5-6 hónapos korban vehető tenyésztésbe, habár ivarérése ezt jóval megelőzi.

magyar_o_ny