Back to top

Méhészeti Kutatócsoport

A kutatócsoport adja a méhbiológiai és a méhlegelővel kapcsolatos kutatások hátterét. 2010 óta működik a Méhészeti és Méhbiológiai Intézet részeként. Folytatva a hagyományokat, folyamatosan konzultál a magyar méhészekkel az Országos Magyar Méhészeti Egyesületen (OMME) keresztül és közvetlenül is. Ez utóbbi kapcsolat gerincét a méhbetegségek, méhpusztulások kivizsgálása teszi ki, beküldött méhminták alapján, szolgáltatásként, ill. szaktanácsadás keretében.

Méhészeti Laboratórium

A Méhészeti Laboratórium 2001. július 19-én nyílt meg. A műszerek beszerzéséhez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium EU harmonizációs támogatása és a különböző műszerbeszerzésre irányuló pályázatok nyújtottak anyagi hátteret.

2001-2003-ig a selyemkóróméz elemtartalmának vizsgálatát, majd a selyemkóró- és akácméz összehasonlítását végezte a csoport.  A két fajtaméz cukorösszetételét, enzimaktivitását, kémhatását, színét és aromaanyagait írták le. Az aromaanyagok mérése a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszerkémiai és Táplálkozástudományi Tanszékén Dr. Korány Kornél vezetésével történt. A mézek aromaanyagainak vizsgálata mellett az akác és selyemkóró virágok illatanyaga is meghatározásra került.

A labor biztosítja az intézetben folyó kutatások vegyészeti hátterét, másrészt szolgáltató laborként is funkcionál. A jelenlegi műszerek lehetővé teszik a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírásában szereplő mézre vonatkozó fizikai-, kémiai-, érzékszervi- és mikroszkópos jellemzők többségének vizsgálatát. A mézek minősítése során meghatározható a küllemi leírás (szín, íz, illat, megjelenés, állomány) a fizikai-kémiai jellemzők (elektromos vezetőképesség, nedvességtartalom, cukorösszetétel, HMF tartalom, enzimaktivitás, kémhatás, savfok) és a pollen összetételre vonatkozó mikroszkópos vizsgálat. A mézek vizsgálata mellett egyéb méhészeti termékek vizsgálatára is lehetőség van, így a méhviasz paraffin tartalmának meghatározására is.