Back to top

Haszonállat-génbanki csoport

A kutatócsoport tevékenységi köre

Haszonállat fajtavédelem, génbanki tevékenység

  • Magyar baromfi génbankok in vivo és in vitro fenntartása, üzemeltetése és fejlesztése, magyar baromfi génbanki hálózat szervezése és felügyelete.
  • A krajnai méh pannon változata (a Kárpát-medencében honos egyetlen hazai elismert méhfajta) központi tenyészeti (génbanki) állományának kialakítása és fenntartása.
  • A Kárpát-medencében őshonos vagy régen honosult, különösen veszélyeztetett egyéb haszonállatfajták génbanki-, ill. bemutató állományainak kialakítása, fenntartása.
  • Tenyészállat-előállítás, -kihelyezés, és forgalmazás.

A génbankok kizárólagos feladata a genetikai információs készlet megőrzése. Alapvető módszerei az in vivo (élő állapotban) és in vitro (laboratóriumi körülmények között mély hűtve). A génbanki megőrzés - annak kiemelt fontossága miatt - kizárólag állami feladat lehet, amely csakis állami tulajdonban lévő intézményekre bízható.
Az in vitro génbankok szaporítóanyagok, DNS- vagy szövetminták fagyasztásos tárolására egyes intézményekben működő szaporodásbiológiai és molekuláris genetikai laboratóriumok alkalmasak, amellyel a HáGK is rendelkezik.


A HáGK in vivo baromfi génbankjában élő állapotban összesen öt baromfifajt tartunk fenn, ezen belül 13 baromfifajtát, melyeket nagyon szigorúan meghatározott tenyésztési stratégiát követve szaporítunk. Genetikai vizsgálatok is igazolták, hogy az általunk alkalmazott családtenyésztés alkalmas az állományaink hosszú távú megőrzésére genetikai diverzitás csökkenése nélkül.