Back to top

Halászati-Horgászati Szakember Találkozó

2020. január 30-31. között rendezték meg a Halászati-Horgászati Szakember Találkozót, Gödöllőn.

2020. január 30-31. között immár tizedik alkalommal rendezte meg a SZIE Halgazdálkodási Tanszéke a Találkozót, közel 200 fő részvételével. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, a halfogyasztás növelése az egészséges táplálkozás egyik feltétele, de a halgazdálkodók számára az a kulcskérdés, hogy hogyan lehet ebből a tevékenységből megélni. A piacfejlesztést egyaránt szolgálta a halhús általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra történt csökkentése, a fogyasztást ösztönző kampányok, az érintett szakmák összefogása és az ágazat idei közel 16 milliárd forintos támogatása.

A szakmai összefogást jelképezte, hogy a találkozón adta át dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke és Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke a két szervezet, agrártárca részére készített közös javaslatát a Halászati Operatív Program 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó intézkedéseire és forrásfelosztására.

A rendezvény erőssége, hogy kötetlen formában ad lehetőséget a szakmai kérdések megvitatására és az új tudományos eredmények megismerésére. A szervezők minden évben meghívnak a rendezvényre külföldi szakembereket is, akik a szakma hazai képviselői számára is érdekes témákról számolnak be. Idén Dr. Paul Venturelli és Dr. Meric Albay tartott előadást a rendezvényen a horgászok kollektív tudásának megosztásáról okostelefon-alkalmazás használatával a halállományok megóvása érdekében, illetve az akvakultúra jelenlegi és jövőbeli aspektusairól Törökországban.

A külföldi előadók mellett számos érdekes előadást hallottunk hazai kollégáktól is. Többek között új ismereteket kaptunk a haltakarmányokban felhasznált fehérjeforrásokról, valamint a halliszt alternatíváiról, de tanulhattunk a csapó sügér intenzív rendszerben történő nevelésének vagy a domolykó és a jász zárt rendszerű nevelésének legújabb tapasztalatairól is. A haltermelés mellett több előadás is a horgászati célú halgazdálkodással foglalkozott. Megismertük a Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetségének Horgászati és Halgazdálkodási Stratégiájának aktualitásait is. A rendezvényen intézetünket Patakiné Dr. Várkonyi Eszter, Dr. Lehoczky István, Dr. Molnár Tamás, Nagy Ádám és Dr. Szabó Gergely képviselte.

A gödöllői halgazdálkodási oktatásért és kutatásért alapított díjban az idén dr. Ittzés István termelő részesült. Az elismerést dr. Urbányi Béla egyetemi tanár, a Halgazdálkodási Tanszék vezetője adta át. A kitüntetett, a kutatásokban is részt vevő szakember ezután a hagyományokat követve a tanszék legújabb, a találkozó alkalmából megjelent A tokalakúak biológiája és tenyésztése című könyvét ismertette.