Back to top

HAKI–napok

2020. szeptember 22-23-án Szarvason, a NAIK Halászati Kutatóintézetben rendezték meg a XLIV. Halászati Tudományos Tanácskozást (HAKI-napok).

A Halászati Tudományos Tanácskozás hosszú évek óta hozzájárul a hazai innovációs folyamatok megerősítéséhez, és remek lehetőséget ad a halászati tudományos műhelyek eredményeinek megismertetésére, illetve az információk és tapasztalatok megosztására.

Intézetünk kutatói két itt elhangzott előadás elkészítésében és a hozzájuk kapcsolódó kutatások kivitelezésében vettek részt, melyek a következők voltak:

Az első sikeres hibridizáció a vágótok (Acipenser gueldenstaedtii) és az amerikai lapátorrú tok (Polyodon spathula) között, mely életképes utódokat eredményezett

Káldy Jenő, Mozsár Attila, Fazekas Gyöngyvér, Farkas Móni, Fazekas Dorottya Lilla, Fazekas Georgina Lea, Goda Katalin, Gyöngy Zsuzsanna, Kovács Balázs, Ken Semmens, Bercsényi Miklós, Molnár Mariann és Patakiné Várkonyi Eszter

és

A süllő tógazdasági tenyésztésének lehetséges genetikai következményei természetes vizek telepítése során

Benedek Ildikó, Kovács Balázs, Zsolnai Attila, Lehoczky István, Bánó Bálint, Molnár Tamás.

Molnár Tamás előadásával elnyerte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet „A magyar akvakultúra ágazat fejlesztéséért” különdíját, melyet Dr. Németh István, a szervezet elnöke adott át. A díjat a legperspektivikusabb kutatási eredmények bemutatásáért ítélték oda.