Back to top

Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozó

2019. január 31. és február 1. között immár kilencedszer rendezte meg a SZIE Halgazdálkodási Tanszéke a Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozót. A rendezvény erőssége, hogy kötetlen formában ad lehetőséget a szakmai kérdések megvitatására és az új tudományos eredmények megismerésére.

A szervezők minden évben meghívnak külföldi szakembereket is, akik a szakma hazai képviselői számára is érdekes témákról számolnak be. Idén Dr. Johan Verreth és Dr. Martin Flajshans tartott előadást a rendezvényen. A belga származású, de Hollandiában élő és dolgozó Verreth professzor az akvakultúra fejlesztéséről, a jövő lehetőségeiről tartott ismertetőt, míg a cseh Flajshans professzor az amuri vadponty fajban rejlő tenyésztési lehetőségekről és az intézetükben a faj felhasználásával nemesített új, államilag elismert tükrös pontyfajta termelési teljesítményéről és a KHV elleni rezisztenciájáról számolt be.

A külföldi előadók mellett számos érdekes előadást hallottunk hazai kollégáktól is. Többek között új ismereteket kaptunk a sokakat érintő MAHOP pályázatok végrehajtásával kapcsolatban, tanulhattunk a harcsa és a süllő intenzív termelésének legújabb tapasztalatairól, de hallottunk megoldásokat a halastavak alternatív tápanyagutánpótlására is. A haltermelés mellett több előadás is a horgászati célú halgazdálkodással foglalkozott. Megismertük a Fejér megyei HOFESZ működését és eredményeit, továbbá a balatoni halgazdálkodás aktualitásait is. A rendezvényen intézetünket négy kolléga – Patakiné Dr. Várkonyi Eszter, Dr. Molnár Tamás, Dr. Lehoczky István és Nagy Ádám – képviselte.