Back to top

20. Szaporodásbiológiai találkozó

A háziállatok szaporodásbiológiájával foglalkozó hazai szakemberek által létrehozott Szaporodásbiológiai Társaság minden évben megrendezi 2 napos tudományos ülését, a Szaporodásbiológiai Találkozót. A rendezvény idén november 7-8-án, „A szaporodás egészségügytől a szaporodásbiológiai gondozásig” címmel szerveződött és egyben a Társaság fennállásának 20. évfordulóját is ünnepelte.

Az összejövetel állandó társszervezője a Magyar Állatorvosi Kamara. A rendezvény lebonyolítására Herceghalomban, az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetben 88 résztvevővel került sor.

A szakmai előadások az első napon a sertés és a kutya aktuális szaporodásbiológiai kutatási eredményeit, illetve problémás kérdéseit mutatták be, valamint ezen a napon került sor - záró előadásként - a HáGK In vitro génmegőrzési és szaporodásbiológiai laboratóriuma génbanki fejlesztésének bemutatására is. Az előadás címe: „Hazai baromfi in vitro génbank kialakítása Gödöllőn”, melyet a laboratórium vezetője, dr. Barna Judit tudományos főmunkatárs adott elő, aki egyben a Szaporodásbiológiai Társaság elnökségében a szakmai programbizottság elnöki teendőit látta el sok éven át.

Idén került sor a társaság tisztújító ülésére is, melyen a régi tisztségviselőket újak váltották, valamint az alapszabály is módosításra került. Az új tisztségviselőket a társaság honlapján (www.szapbiol.hulehet megtekinteni.

A rendezvény 2. napján megemlékeztek Cseh Sándor az Állatorvostudományi Egyetem hajdani nagyhírű szülészprofesszora születésének 100. évfordulójáról, melynek alkalmából „Cseh Sándor emlékplakett” is készült, melyet a jövőben minden évben egy arra érdemes hazai szaporodásbiológus szakember vehet át.  A szakmai programon a szarvasmarha faj szaporodásbiológiai kutatási eredményeiről volt szó, melynek során 2 spanyol kutató is beszámolt eredményeiről.

A rendezvényen 5 izgalmas poszter is bemutatásra került, a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet munkatársainak jelenleg folyó kutatásaiból.

Szaporodásbiológiai találkozó hallgatósága  Szaporodásbiológiai találkozó Dr. Barna Judit előadó  Szaporodásbiológiai találkozó résztvevők