Back to top

„Természetközeli gazdálkodási gyakorlatok útmutatója – Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken” sajtótájékoztató

November 19-én Intézetünk adott otthont a „Természetközeli gazdálkodási gyakorlatok útmutatója – Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken” című, a TúzokLIFE projektben elkészült kézikönyv bemutató sajtótájékoztatójának.

A most megjelent kiadvány hozzásegíti az agrárgazdasági szereplőket: gazdálkodókat, falugazdászokat, szaktanácsadókat, a kifizető szervezetek szakembereit, valamint a természetvédelemben dolgozókat, hogy ugyanarra a szakmai tudásra építsenek, ugyanazt a nyelvet beszéljék a Natura 2000 gyepterületek kapcsán – mondta el Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár szólt arról is köszöntőjében, hogy a tárca nemrég elkészítette az ország ökoszisztéma alaptérképét, amelyben bárki számára elérhetők a gyepterületekre vonatkozó adatok is. Hozzátette, hogy folyamatban van a gyepes ökoszisztémák állapotának felmérése is. Kiemelte, hogy a Környezet és Energiahatékonysági Programban a nemzeti park igazgatóságok több tízezer hektárnyi gyepterületen fejlesztik a területkezeléshez szükséges infrastruktúrát, helyreállítják az élőhelyeket, valamint javítják egy-egy térség vízgazdálkodását.

Tóth Péter, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főigazgató-helyettese és Halmos Gergő, a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület (MME) ügyvezető igazgatója köszöntő beszédeikben az érintett szektorok együttműködését, egymásra hatását hangsúlyozták.

    

A kiadvány letölthető a tuzok.hu projekthonlapról (95 Mb, pdf).