Back to top

Őshonos baromfifajtáink tenyésztojás és naposállat értékesítésének eredményei

Lezárult az idei naposállat és tenyésztojás értékesítési időszak.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete, mint a hazai őshonos baromfi fajták állami génbankja, az egyes fajtákból 2021-ben februártól július végéig tenyésztojás és naposcsibe vásárlási lehetőséget biztosított magánszemélyek, vállalkozók és intézmények számára.  

A tenyészidőszak lezártával látható, hogy évről évre növekvő érdeklődés mutatkozik az őshonos baromfifajták iránt. Az Intézet 2021-ben több mint 36 000 db napos állatot értékesített, ennek 94%-a tyúkfélék. A fennmaradó 6 %-on a kacsa, a lúd és a gyöngytyúk osztozott. Az eladott tyúkfélék naposcsibéiből legnagyobb arányt a fogolyszínű és a sárga magyar tyúk képviselte, legjelentősebb érdeklődés irántuk mutatkozott, de növekszik az erdélyi kopasznyakú fajták kedveltsége is.

Az alábbi diagram a tyúkfajták közti megoszlást szemlélteti az értékesített naposcsibék száma alapján.

A napos állatok mellett, előzetes regisztrációt követően az érdeklődőknek lehetőségük nyílt tenyésztojás vásárlására is. Az idei évben közel 15 000 db keltetésre alkalmas tojás került értékesítésre.

A Nemzeti Biodiverzitás- s Génmegőrzési Központ hosszú távú célja, hogy az őshonos magyar baromfifajták és egyéb őshonos állatfajták a jövőben egyre nagyobb arányt képviseljenek a magyar háztáji kertekben, a családi és ökológiai gazdaságokban. 

 

Galéria

Őshonos baromfi fajták a HGI telepén 1.

Fehér magyar kakas Fehér magyar tyúk Fogolyszínű magyar kakas Fogolyszínű magyar tyúk Kendermagos magyar kakas Kendermagos magyar tyúk Sárga magyar tyúk Sárga magyar kakas Kendermagos erdélyi kopasz nyakú kakas Kendermagos erdélyi kopasz nyakú tyúk Fekete erdélyi kopasz nyakú kakas Fekete erdélyi kopasz nyakú tyúk Fehér erdélyi kopasz nyakú kakas Fehér erdélyi kopasz nyakú tyúk Bronzpulyka kakas Bronzpulyka tojó Rézpulyka kakas Rézpulyka tojó Fehér magyar kacsa Tarka magyar kacsa gácsér Tarka magyar kacsa tojó Fodros tollú magyar lúd Magyar lúd Magyar parlagi gyöngytyúk