Back to top

Őshonos baromfifajtáink génmegőrzése és terjesztése

A Haszonállat-génmegőrzési Központ elődje, a KÁTKI 1990-ben kezdte a sok évtizedes hagyományokra alapozott baromfi génmegőrzési programját. A mára egyedülálló baromfi génbankban 14 régi magyar baromfifajta regisztrált nukleusz állományát tartjuk fenn.

A HáGK a génmegőrző tevékenység mellett, az egyes fajták szaporulatából lakossági és vállalkozói értékesítést is végez, így tenyésztojást és naposállatot is értékesít.

Hasonlóan az előző évekhez, 2014-ben is februártól júliusig tartott a keltetőtojás és a naposcsibe értékesítés.

naposcsibék

Az időszak lezárultával, valamint az elmúlt évek tapasztalata alapján kijelenthető, hogy évről évre növekvő érdeklődés és növekvő kereslet mutatkozik az őshonos baromfifajták iránt. Az évi több tízezer darab eladott naposcsibéből, legnagyobb arányt a fogolyszínű és a sárga magyar tyúk képviseli, legnagyobb érdeklődés irántuk mutatkozik, de folyamatosan nő az erdélyi kopasznyakú fajták kedveltsége is.

Az alábbi diagram a tyúkfajták közti megoszlást szemlélteti az értékesített naposcsibe mennyiségre vetítve.

naposcsibe értékesítés

A HáGK-ban 2014-ben értékesített naposcsibék tyúkfajták szerinti eloszlása 

A HU-BA Faluprogram keretén belül az egyes falvakba kihelyezett tenyészállatok is eredményesen teljesítenek, a falvak részéről keletkező plusz igény pedig a HáGK belső telepeiről kiszolgálható, ezáltal bővítve a településeken tartott baromfifajták számát.

A HáGK hosszú távú célja, hogy az őshonos magyar baromfifajták a jövőben egyre nagyobb arányt képviseljenek a magyar háztáji kertekben és a családi gazdaságokban egyaránt. 

Galéria

Őshonos baromfi fajták a HáGK telepén 1.

Fehér magyar kakas Fehér magyar tyúk Fogolyszínű magyar kakas Fogolyszínű magyar tyúk Kendermagos magyar kakas Kendermagos magyar tyúk Sárga magyar tyúk Sárga magyar kakas Kendermagos erdélyi kopasz nyakú kakas Kendermagos erdélyi kopasz nyakú tyúk Fekete erdélyi kopasz nyakú kakas Fekete erdélyi kopasz nyakú tyúk Fehér erdélyi kopasz nyakú kakas Fehér erdélyi kopasz nyakú tyúk Bronzpulyka kakas Bronzpulyka tojó Rézpulyka kakas Rézpulyka tojó Fehér magyar kacsa Tarka magyar kacsa gácsér Tarka magyar kacsa tojó Fodros tollú magyar lúd Magyar lúd Magyar parlagi gyöngytyúk